Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Εκδόσεις
Γενικά
Επικοινωνία
 
Κατηγορίες Τίτλων
Βιβλία
Ταινίες Dvd
Βιβλία

Η ΚΕΛΕΦΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΛΕΤΖΑΚΟΣ


(Λαογραφία)

Στο χωριό της Κελεφάς υπήρξαν αρκετοί συμπατριώτες μας που γνώριζαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Μεταξύ αυτών πρέπει να μνημονεύσουμε τον Παπα - Σαράντο Μιχαλάκο, τον Γιάννη Διακουμάκο, τον Δημήτριο Γλετζάκο του Γρηγορίου, και τον Πιέρρο Γλετζάκο του Ιωάννου.
Πολλές φορές, παιδί ακόμη, άκουγα τον πατέρα μου, Δημήτρη Γλετζάκο, να συζητά ώρες ολόκληρες με τον Παπα-Σαράντο, για τα παλιά. Καθόντουσαν κοντά στη φωτιά και μίλαγαν μέχρι το πρωί. Μερικά απ' αυτά, τα συγκράτησα. Αρκετά μου διέφυγαν.
Πολλές φορές σκέφτηκα να συγκεντρώσω τον πλούτο των γνώσεών τους, από τις ζωντανές μνήμες τους, αλλά λόγοι διάφοροι, άφησαν το χρόνο να περάση άπρακτος, να κυλίση σαν καπνός και όλοι οι παλαιότεροι να χαθούν από κοντά μας και να γίνουν παρελθόν. Να γίνουν μια γλυκιά ανάμνηση, ένα παραμύθι... Έστω και τώρα όμως, αποφάσισα να συγκεντρώσω τις μνήμες μου, τις μνήμες που μας κληροδότησαν οι γονείς και οι θείοι μας.
Στόχος αυτής της ελάχιστης προσπάθειας είναι η μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Στα παιδιά και στα εγγόνια της Κελεφάς που είναι διασκορπισμένα στους τέσσερις ορίζοντες της υφηλίου, αλλά ακόμη και στα παιδιά και στα εγγόνια όλων των καταγόμενων εκ της Κελεφάς που θα γεννηθούν στο μέλλον.
Πρέπει όμως να τονίσω, ότι η παρούσα εργασία μου, δεν περιλαμβάνει πληροφορίες για όλη τη Μάνη, αλλά μόνο για την Κελεφά. Όπου αναφέρονται άλλες τοποθεσίες, λέξεις, εκφράσεις ή συνήθειες, τούτο γίνεται μόνο μέσα στα πλαίσια του ιστορικού και γεωγραφικού περιβάλλοντος της Κελεφάς.
Πρέπει ακόμη να τονίσω, ότι για πολλούς και διάφορους λόγους το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να συμπεριλάβη, τα πάντα που αφορούν την Κελεφά. Αυτό είναι αδύνατο. Αν προσπαθούσα να το κάνω, το γράψιμο θα κρατούσε για πάρα πολλά χρόνια ακόμη και πιθανόν δεν θα τελείωνε ποτέ.
Πολλοί θα πουν «Μα στο χωριό δεν λέγανε μόνο αυτά τα τραγούδια ή μόνο αυτά τα μοιρολόγια, ή μόνον αυτές τις εκφράσεις ή δεν υπήρχαν μόνο τόσα οικόσημα ή τέλος πάντων θα μπορούσαν να γραφούν και πολλά άλλα».
Τους απαντώ ότι πολλές φορές οι δυσκολίες που προκύπτουν σε ένα παρόμοιο ευρύ θέμα, με πολλά υπο-θέματα και σε έναν αναπόφευκτο και υπερβολικό «αλατιασμό» είναι η αδυναμία να όλοκληρωθή και να επιτελέση το σκοπό για τον οποίο εκδίδεται.
Ενώ λοιπόν σκοπός και στόχος αυτής της εκδόσεως, ήτο η συστηματική, επιστημονική και ολοκληρωμένη, καταγραφή, διάσωση και μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης στις μελλοντικές γενεές, δυσκολίες πολλές ως προς την έρευνα των στοιχείων, ως προς την σύγχυση των προφορικών Παραδόσεων αλλά και των γραπτών κειμένων με ανάγκασαν να αρκεσθώ με το «άριστο», δηλαδή με το καλύτερο δυνατό από εκείνα που μπορούσα να κάνω.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο αναγνώστης του παρόντος πονήματος, ο ενδιαφερόμενος για την ιστορία της Κελεφάς, πρέπει να είναι βέβαιος ότι δεν γράφτηκε μέσα σ' αυτό, τίποτε το υπερβολικό, τίποτε το λανθασμένο και μη επιβεβαιωμένο από την ιστορική παρακαταθήκη των προγενεστέρων γραπτών κειμένων.
Όπου, για λόγους ειδικούς, πρόσθεσα κάποιες πληροφορίες ή κάποιες φήμες που υπήρξαν στην Κελεφά, τότε για λόγους αντικειμενικούς, τόνισα ότι πρόκειται για φήμη και όχι για ιστορική μαρτυρία.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο και παρ' όλο το σεβασμό και την αγάπη μου στο θείο μου και συγγραφέα Πιέρρο Ιωάν. Γλετζάκο, διαβάζοντας τα κείμενά του, σαν αυστηρός και αντικειμενικός κριτής, δεν συμπεριέλαβα όλα εκείνα που γράφονται στα βιβλία του, δίχως τεκμηριωμένες αποδείξεις. Έτσι δεν υιοθέτησα απόλυτα τη γνώμη του για «Φωκάδες της Κελεφάς», αφού η κατ' εξοχήν περιοχή των Φωκάδων κατά τους περισσότερους ιστορικούς βρίσκεται στην περιοχή της Καρυούπολις και γύρω από αυτήν. Είναι όμως πολύ πιθανόν, λόγω γειτνιάσεως της Κελεφάς με τους παραπάνω χώρους, να υπήρξαν κατά καιρούς και κάποιοι μεμονωμένοι Φωκάδες στην Κελεφά, χωρίς να θεωρείται αυτή ως το κύριο ή το βασικό καταφύγιο των Φωκάδων.
Η μελέτη της ιστορίας της Κελεφάς, για την παρούσα εργασία, κράτησε αρκετά χρόνια. Πολλοί και διάφοροι λόγοι συνετέλεσαν ώστε να διαρκέση πολύ περισσότερο χρόνο από ότι αρχικώς υπολόγιζα. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι η απουσία σημαντικών ιστορικών πηγών και αναφορών στην Κελεφά, πριν το 1670 και μετά το 1715. Ένας δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία ή η δυσκολία πρόσβασης πολλών τοποθεσιών που έχουν εγκαταληφθεί. Για παράδειγμα, παρά, τις πολλές και συνεχείς προσπάθειες, δεν κατάφερα να πλησιάσω το Μονοπάτι Κάτω Βρύσης - Κολογλιστέρνας και να φωτογραφίσω το τοιχάκι και τα επ' αυτού εναπομείναντα έργα του 1670, της μεταφοράς δηλαδή του νερού, στο Κάστρο για την ανοικοδόμησή του.
Σε ολόκληρη όμως την υπερεξαετή προσπάθειά μου, είχα μία σημαντική, ακούραστη και χρήσιμη σε όλους τους τομείς βοηθό, την Άννα Παπαδημητρίου -
Μιχαλάκου, που με δίδαξε πολλά από τα όσα ήξερε, ως «νεάνις» με καθοδήγησε σε όλες τις κακοτράχηλες οδοιπορίες μου και με στήριξε όταν και όπου χρειαζόταν.
Είναι λοιπόν δίκαιο και σωστό να τονίσω με έμφαση, ότι το βιβλίο αυτό, δεν θα έβγαινε χωρίς αυτήν και ότι ηθικά και ουσιαστικά της ανήκει ένα πολύ μεγάλος μέρος των προσπαθειών για την έκδοσή του.
Για τους παραπάνω λόγους, δεν θέλω να προσθέσω τίποτε άλλο, από ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.Τιμή: 20,00€

 
 
   
Άλλα βιβλία:
Σελ. 1 από 7

250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑ
Εκδηλώσεις και ενέργειες που έγιναν στη ΒΑΡΒΙΤΣΑ στο ΛΥΓΕΡΕΑ στη ΣΠΑΡΤΗ και στη ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΜΑΚΦΑΙΗΛ

590 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟΣ

PICTURE BIBLE OF MANI
A Unique & wide national museum

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΛΙΤΗΣ

PIRACY IN THE MEDITERRANEAN
The Maniot Pirates

KARIZONI KATERINA, GOURGOURINIS LEONIDAS, GIANOPOULOS HARIS

ΑΓΡΑΦΟ ΔΙΚΙΟ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

 
< προηγούμενη    1 2 3 4 5 6 7    επόμενη >