Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Επικαιρότητα
Νέα
Εκδηλώσεις
Διάφορα
Διάφορα
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (Διάφορα)
9/4/2009

Στον Κάμπο της Αβίας δίπλα στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Έξω με τη Μέσα Μάνη και μεταξύ των χωριών Κάμπου και Σταυροπηγίου βρίσκεται ο Λόφος της Γαρμπελιάς.
Επάνω στο λόφο σώζεται ένα Ιστορικό μνημείο της Ένδοξης Μανιάτικης Στρατιωτικής και Πολιτικής Ιστορίας.
Είναι ο εγκαταλελειμμένος Πύργος του Οπλαρχηγού και ακολούθως Στρατηγού του Ιερού Αγώνα του 1821, Γαλάνη Κουμουνδουράκη, πατέρα του Μεγάλου Πολιτικού Ανδρός Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου. Στον Πύργο αυτόν είχε γεννηθεί ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος το 1817 που διετέλεσε 10 φορές Πρωθυπουργός, 2 φορές Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και 18 φορές Υπουργός!
Το επίθετο το άλλαξε από Κουμουνδουράκης σε Κουμουνδούρος όταν εξελέγη για πρώτη φορά πληρεξούσιος Μεσσήνης το 1850.
Επί των ημερών της Πρωθυπουργίας του χωρίς να πέσει μια πιστολιά και μόνο με την Διπλωματική του ικανότητα κατόρθωσε να απελευθερώσει τα σκλαβωμένα Ελληνικά εδάφη, την Θεσσαλία και την Άρτα μαζί μ' όλη την περιφέρειά της, με ένα τμήμα της Ηπείρου. Με ενέργειες του αείμνηστου Νικολάου Γιαννουκόπουλου, καθηγητή της Φιλολογίας και Ιστοριοδίφη, εστήθη η προτομή του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου στο λόφο της Γαρμπελιάς μπροστά στον πύργο τους.
Με απόφαση που υπογράφει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Αντώνιος Μπέζας χαρακτηρίζεται Δημόσιο κτήμα ο λόφος της Γαρμπελιάς και ο επί του λόφου Πύργος του Κουμουνδούρου.
Η απόφαση εκδόθη σε απάντηση προσφυγής ιδιώτη που διεκδικούσε τον Πύργο και τον περιβάλλοντα χώρο και στο κατατεθέν από Δήμο Αβίας, τον Ιούλιο του 2001, τοπογραφικού διαγράμματος και βάση των άρθρων 10, 11 και 25 του ΑΝ 1539/38 περί προστασίας των δημοσίων κτημάτων.
Η απόφαση αυτή ικανοποίησε το αίσθημα των περισσότερων κατοίκων του Δήμου Αβίας και πιστεύω και των περισσοτέρων Μανιατών που έχουν γνώση της αποφάσεως αυτής. Διότι ήταν άδικο ο Πύργος αυτός να μην τύχει της Κρατικής προστασίας.
Στη φωτογραφία ο πύργος και μπροστά του από τη Νότια πλευρά η προτομή του Μεγάλου Μανιάτη Πολιτικού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου.
Φωτοτυπία της σχετικής αποφάσεως εσωκλείω για το αρχείο της εφημερίδας μας.
Ιωάννης Γ. Νικητέας
Οροβάς Αβίας, Έξω Μάνη