Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Επικαιρότητα
Νέα
Εκδηλώσεις
Διάφορα
Διάφορα
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Για την αποκατάσταση της Ιστορίας μας! (Διάφορα)
9/4/2009

Πολύ καλές οι εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας για την Εθνική Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης, στις 23 Μαρτίου 1821. Ιδιαίτερα φέτος, οι εκδηλώσεις είχαν «κάτι» διαφορετικό.
Ωστόσο, το στοιχείο που υπάρχει έντονο σε όλες τις εκδηλώσεις είναι αυτό της Ιστορικής Ανακρίβειας. Αν ξεκινήσουμε από την πλάκα που έχει τοποθετηθεί άνω της θύρας της νοτίου πλευράς του ναού των Αγίων Αποστόλων, όπου αναγράφεται «ΩΔΕ ΑΝΕΠΕΜΦΘΗ ΔΕΗΣΙΣ ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣ ΘΕΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙ ΚΑΛΑΜΑΣ ΑΛΩΣΕΙ ΥΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΣΥΝΔΡΑΜΟΝΤΩΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1821 ΜΑΡΤΙΟΥ 23», θα διαπιστώσουμε ότι έχουν …χτιστεί οι βάσεις για ιστορική πλαστογραφία. Από εκεί και πέρα όλα έρχονται πιο εύκολα για την αναπαράσταση, αφού ΑΠΑΝΤΕΣ είναι ίσοι και …όμοιοι. «Εις τάς 23 Μαρτίoυ επιάσαμε τούς Τούρκoυς εις την Καλαμάτα, τον Αρναούτoγλην, σημαντικόν Τούρκoν τής Τριπoλιτζάς. Είμεθα 2.000 Μανιατες, ο Πετρόμπεης, ο Μούρτζινoς, Κυβέλoς, Δυτική Σπάρτη. 100 ήτoν oί Τούρκoι μεινεμένoι, ώς 10.000 ή φήμη τoυς μεγάλη. Η Ανατoλική Σπάρτη εκινήθη την ίδιαν ώραν. O Τζανετάκης μέ την Κακαβoυλία εκινήθη διά τον Μυστρά», γράφει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του.
Από τους επίσημους εορτασμούς αποσιωπάται το γεγονός ότι Αρχηγός των ελευθερωτών της Καλαμάτας ήταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ακολουθούμενος από τους Μανιάτες. Εξ άλλου, μόνον αυτόν αναγνώριζαν ΑΠΑΝΤΕΣ σαν αρχηγό και μόνον αυτός ήταν που υπέγραψε το πρώτο πολιτικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων, την περίφημη «Προκήρυξη προς τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς». Τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη εξέλεξε, στη συνέχεια, ως πρόεδρό της η Πελοποννησιακή Γερουσία και ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης του Μοριά. Αυτά πριν εισέλθουν οι πολιτικάντηδες και οι γραφειοκράτες - βραχίονες ξένων…
Η Καλαμάτα, λοιπόν, ελευθερώθηκε από τους Μανιάτες του Πετρόμπεη και των λοιπών καπεταναίων, συνδραμόντων μερικών Μεσσηνίων, μερικών Αρκάδων και Λακώνων.
Υπενθυμίζω ότι όταν έφθασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνηςστην Καρδαμύλη ήταν χωρίς στρατό, όπλα και πολεμοφόδια. «Oι Τούρκoι με έμαθαν ότι ήλθα καί με ενόμιζαν ότι ήλθα με 5, μέ 6.000. Εγώ ήμoυν με τέσσερoυς», γράφει ο ίδιος. Και αυτό χωρίς να θέλω να μειώσω επ’ ουδενί τη στρατιωτική του ιδιοφυία και τη μεγάλη του προσφορά στην Πατρίδα. Αλλά αυτό στη συνέχεια του Αγώνα. Στην Καρδαμύλη, λοιπόν, τον φιλοξενούσε ο κουμπάρος του, Παναγιώτης Μούρτζινος. Όταν, λοιπόν, ήλθαν στην Καλαμάτα, ο Κολοκοτρώνης ΔΕΝ είχε δικό του στρατιωτικό σώμα. Οπότε ο ρόλος του στο συγκεκριμένο σημείο ήταν δευτερευούσης σημασίας. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ μπορεί να παρουσιάζεται επισκιάζων τον Πετρόμπεη και τους Μανιάτες στην Αναπαράσταση!
Πιστεύω ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αρκετή ενημέρωση, σε επίπεδο Αθηνών (δυστυχώς εκεί είναι το κράτος), ώστε να αποκατασταθούν οι ιστορικές αδικίες εις βάρος της περιοχής μας και ιδιαίτερα της Μάνης. Θα πρότεινα να ξεκινήσουμε από τη Συμφωνία των Κιτριών, της 1ης Οκτωβρίου 1819, όπου ο Φιλικός Χριστόφορος Περραιβός κατάφερε να συμφιλιώσει τις τρεις μεγάλες μανιάτικες οικογένειες καπεταναίων, ΜαυρομιχαλαίουςΓρηγοριάνουςΤρουπάκιδες, οι εκπρόσωποι των οποίων συμφώνησαν ότι «… δια το γενικόν συμφέρον της πατρίδος μας Ελλάδος, ωσάν οπού είμεθα υπόχρεοι και ενταυτώ ωρκωμένοι να χύσομεν και την υστερινήν ρανίδα του αίματός μας, οπόταν η χρεία το καλέση». 
Αυτή η συμφωνία έθεσε τη βάση για την έναρξη του Αγώνα, διότι χωρίς τη Μάνη δεν υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσει Επανάσταση. Αυτό το γνώριζαν καλά οι Γάλλοι και ο Ναπολέων όταν έστελνε τους αδελφούς Δήμο και Νικολό Στεφανόπολι στη Μάνη για να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους σε επαναστατικό κίνημα και εκστρατεία στην Ελλάδα. Και φυσικά το γνώριζαν άριστα και οι Φιλικοί. Γι’ αυτό, άλλωστε, έστειλαν και τον Περραιβό.  Άλλωστε, είχε συμφωνηθεί να έλθει στη Μάνη και ο Υψηλάντης για την έναρξη της Επανάστασης, αλλά αυτός προτίμησε να ξεκινήσει από τις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, θεωρώντας ότι θα ανάψουν έτσι περισσότερα του ενός κινήματα και θα αποδυναμωθούν οι οθωμανικές δυνάμεις.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, οφείλουμε να δώσουμε την πραγματική αίγλη που αξίζει η Έναρξη της Επανάστασης του ’21 με την πρώτη στρατιωτική ενέργεια που ήταν η Απελευθέρωση της Καλαμάτας και το Πρώτο Πολιτικό Κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων, που είναι Προκήρυξη προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς. Κάθε χρόνο θα έπρεπε να υπάρχει ένα διαρκές δρώμενο, που θα ξεκινά στις 17 Μαρτίου από την Αρεόπολη, στις 19 στην Καρδαμύλη, στις 22 στις Κιτριές και θα κορυφώνεται στην Καλαμάτα με συμμετοχή και των τεσσάρων Ο.Τ.Α. Και αυτό μπορεί να γίνει, αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Δήμων.
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για μύθους, όπως αυτόν της Αγίας Λαύρας, ή για εφευρέσεις ημερομηνιών που έπεσε μια τουφεκιά, έστω για… λαγό και την αναβάθμισαν κάποιες περιοχές σε …«έναρξη του Αγώνα». Θα περιοριστώ στα ανωτέρω, με μερικές ακόμη επισημάνσεις που αφορούν στην Καλαμάτα:
-Γιατί στην πόλη δεν υπάρχει οδός Παπαφλέσσα, αλλά υπάρχει Μακ Ντόναλντ;
-Γιατί δεν μετονομάζεται η «οδός Κρήτης» από την Ηρώων και πέρα σε «οδό Μάνης», που δεν αναφέρεται πουθενά;
-Γιατί δεν υπάρχει οδός Περραιβού, Βέργας (για να τιμήσουμε τη νικηφόρο μάχη που ΕΣΩΣΕ τη Λευτεριά μας), Δυρού και Πολυάραβου;
Χρίστος Κοτσωνής
δημοσιογράφος, εκδότης περιοδικού ΟΡΙΟΝ