Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 40
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Συνεργάτες τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 40
Ιούλιος - Σεπτέβριος 2009
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Εκδοτικό σημείωμα
Με χρονική καθυστέρηση έρχεται το τεύχος αυτό στα χέρια σας. Αλλά πάντα με ύλη σημαντική, από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Τόπου μας.
Το περιοδικό μας επιτελεί ένα σκοπό που πανελληνίως πια αναγνωρίζεται και εκτιμάται: την σοβαρή και ποιοτική προβολή στοιχείων της φυσιογνωμίας της Μάνης και της ταυτότητας των Μανιατών. Έτσι συνεχίζουμε, ανακαλύπτοντας μικρά «διαμάντια» με πολύτιμες πληροφορίες, όπως ο Οδηγός της Μάνης, του 1910, η Μάνη πριν 100 χρόνια! Λίγο μετά τον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα, λίγο πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους, στα τελευταία χρόνια των παλαιών δέκα Δήμων της Μάνης (από το 1912 οι Δήμοιαντικαταστάθηκαν από πολυάριθμες Κοινότητες, που λειτούργησαν ως το 1998). Ένας θησαυρός πληροφοριών τόσο για την χωρογραφία όσο και την ανθρωπογεωγραφία της Μάνης. Χωριά, ξεμόνια, αλλά και Δήμαρχοι, Ιερείς, Επαγγελματίες... Βρείτε τους ...Παππούδες σας, διασταυρώστε -προφορικές ή άλλες- πληροφορίες γι' αυτούς!

Πέντε νέα βιβλία
προστέθηκαν αυτόν τον καιρό στον πλούσιο πλέον Βιβλιο-κατάλογό μας (εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη»), γραμμένα από σημαντικούς Συμπατριώτες μας συγγραφείς: ΛΕΚΚΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ «Μάνη, κοινωνική οργάνωση και ζωή» (Ιστορία - Λαογραφία), ΠΑΤΡΙΚΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ «Σε κάποια μικρή πολιτεία» (Μυθιστόρημα), ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ «Οαϊτός τής Μάνης» (Μυθιστόρημα), ΚΟΜΠΙΛΗΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ «Συλλογή λέξεων και φράσεων της Έξω Μάνης, Γλωσσικές παρατηρήσεις και σχόλια», ΓΛΕΤΖΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «Η Κελεφά του χθες και του σήμερα». Το πνευματικό έργο, πολυσήμαντο και πολυδιάστατο, συνεχίζεται και σύντομα θα δώσει και νέους καρπούς!

Και κάτι σημαντικό στην ίδια κατεύθυνση: μετά την Αθήνα και τον Πειραιά, συμμετέχουμε (για πρώτη φορά) με δικό μας Περίπτερο στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στην Φραγκφούρτη (της Γερμανίας), με όλες τις εκδόσεις μας! Τετάρτη 14 με Κυριακή 18-10-2009 στο Περίπτερο 6.1, Ε 952! Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009, 11.30πμ, στην αίθουσα FACETTE 3. Via, συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των Ελισάβετ Ιακωβίδου, Γιάννη Σαρ. Καργάκου, Διονυσίας Μπλαζάκη και φυσικά του εκδότη μας Γιώργου Δημακόγιαννη...

Το τεύχος αυτό έρχεται όμως και σε μέρες ...προεκλογικές. Έτσι κρίναμε σκόπιμη μια μικρή ενημερωτική αναφορά σε νέους Μανιάτες υποψήφιους βουλευτές (μη εκλεγμένους ως τώρα, νέους όχι απαραιτήτως σε ...ηλικία, τους «παλιούς» Μανιάτες υποψήφιους -νυν και τέως- βουλευτές τους γνωρίζετε!), με βάσει πληροφορίες που έφτασαν στη διεύθυνση του περιοδικού μας, λίγες μέρες πριν δοθούν τα επίσημα ψηφοδέλτια των κομμάτων στη δημοσιότητα. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Α' Πειραιά Κ. Κατσαφάδος (ΝΔ), Κ. Ρεσβάνης (ΠΑΣΟΚ), Παρ. Χονδροκούκης (ΛΑΟΣ), Χρ. Χαρίτος (ΛΑΟΣ). Β' Πειραιά Ε. Μπαρμπαγιάννη (ΝΔ), Δρακ. Βρεττάκος (ΝΔ), Κ. Χουσέας (ΛΑΟΣ). Αττικής Χρ. Καλαποθαράκος (ΛΑΟΣ). Λακωνίας Γ. Δημακόγιαννης (ΛΑΟΣ). Καλή επιτυχία σε όλους!