Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 37
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 37
Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2008
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Εκδοτικό σημείωμα
Τεύχος 37ο. Το τελευταίο τεύχος της έβδομης χρονιάς κυκλοφορίας του περιοδικού της Μάνης… Αρχίσαμε Νοέμβριο του 2001! Ο απολογισμός πλούσιος και το δισάκι μας φορτωμένο γνώσεις και εμπειρίες πολύτιμες από το ανηφορικό εκδοτικό μας μονοπάτι. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και το αγαπήσατε κι εσείς. Στόχος πάντοτε η αυστηρή επιλογή της ύλης με κριτήριο να δικαιώνει το «χθες, σήμερα, αύριο» του τίτλου μας.
Εργασίες μοναδικές για το παρελθόν της Μάνης, τα δύο εκπληκτικά κείμενα\ντοκουμέντα που μας εμπιστεύθηκαν σ’ αυτό το τεύχος ερευνητές και συγγραφείς, όπως ο Σταύρος Καπετανάκης και η Δήμητρα Σταθοπούλου. Το πρώτο μάς γνωρίζει μία σχεδόν άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Ιστορίας, τη διαδοχή του βασιλιά Όθωνα (1862), με δημοψήφισμα παρακαλώ, και το πώς «λειτούργησε» στη Μάνη, με πρόσωπα και πράγματα, κατά παλιό Δήμο! Το δεύτερο μας μεταφέρει προγενέστερα, στη Μάνη του 1841, μια Έκθεση του τότε «Νομάρχη («Διοικητή») Λακωνίας» (=της Μάνης όλης). Κι από κοντά δύο σημαντικές εργασίες του καλού μας φίλου Χρήστου Κοντάκου για τα παραδοσιακά καφενεία, αλλά και το άλλο με τίτλο «Μάνη και Χωροφυλακή»!
Το αρχαίο ναυάγιο στο Λιμένι του Α. Κυριακουλέα και η Κραυγή της Μάνης του Χρ. Γούδη, μας συνδέουν με το παρόν και το μέλλον της Πατρώας Γης μας. Αλλά και Πρόσωπα, γνωστοί Καλλιτέχνες και Δημιουργοί, μας μιλούν με το Έργο τους: Ελ. Γραφάκου, Γ. Χασανάκος, Π. Γεωργαρίου… «Από τη Μάνη στην Τοσκάνη» είναι ο παραλληλισμός δύο πυργοστόλιστων περιοχών και η συγκριτική ματιά στην επικρατούσα λογική αξιοποίησης και ανάδειξής τους, ματιά που ρίχνει διεισδυτικά και αποδεικτικά πάντοτε, ο εκλεκτός συνεργάτης μας (και γνωστός φιλοΜανιάτης συγγραφέας) Μπάμπης Παυλόπουλος. Δικαίως μάς τα …ψέλνει και μακάρι να τον ακούσουμε!
Το 2008 που φεύγει ήταν μια χρονιά που αφήνει τη Μάνη φτωχότερη, αφού σημαντικές Προσωπικότητες Μανιατών μάς αποχαιρέτησαν φέτος, αφήνοντας όμως σημαντικό πνευματικό Έργο. «Δίσεκτο» το 2008 και για την Ελλάδα και τον κόσμο συνολικά, κι ας παλέψουμε για μια αχτίδα φωτός στο χρόνο που έρχεται…
Υγεία και καλή (Πρωτο)Χρονιά σε όλες και όλους σας!