Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 36
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 36
Ιούλιος - Σεπτέβριος 2008
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Εκδοτικό σημείωμα

Εν μέσω ...καταιγίδας σημαντικών εκδόσεων για τη Μάνη κυκλοφορεί το νέο, 36ο, τεύχος του περιοδικού μας. Ήδη έχουν πάρει το δρόμο του τυπογραφείου -κι όλα θα είναι στα χέρια μας εντός Ιουλίου 2008- τα εξής αξιόλογα Βιβλία\μελέτες για την Πατρώα γη μας: Το πολυσέλιδο βιβλίο με τους 8.500 περίπου Μανιάτες αγωνιστές προγόνους μας, που έλαβαν Αριστείο για τις υπηρεσίες τους στην Εθνεγερσία του 1821, μια συγκλονιστική έρευνα του συγγραφέα - ψυχιάτρου Σταύρου Καπετανάκη που συνδέει κυριολεκτικά τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας με το κάθε καλυβάκι της Μάνης κι όχι μόνο με τους επίσημους και γνωστούς Μανιάτες. Το βιβλίο - ντοκουμέντο συνοδεύεται από CD-ROM με ατελείωτες λίστες ονομάτων Μανιατών παππούδων και προπαππούδων μας που ψήφισαν, ήταν εκλογείς κλπ, από ιδρύσεως του Ελλαδικού Κράτους ως λίγο πριν το 1900! Και όχι μόνον....Ένα Βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από κανένα μανιάτικο σπίτι, αφού σχεδόν όλοι θα βρούμε ονόματα δικών μας ανθρώπων..
Οι εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» είναι υπερήφανες που υπογράφουν την έκδοση όπως είναι υπερήφανες και για τη συμπαραγωγή με τις εκδόσεις «Φιλοποίμην» των Αθηνών - του βιβλίου\λευκώματος\μελέτης του συνεργάτη μας και εκλεκτού φιλοΜανιάτη ερευνητή και φωτογράφου Μπάμπη Παυλόπουλου με τίτλο: «Πύργοι και Οχυρές Κατοικίες στην Πελοπόννησο, 15os - 19os αιώνας» που ήδη κυκλοφόρησε (στα Ελληνικά με ταυτόχρονες σημειώσεις και στην Αγγλική γλώσσα). Η θέση των πολεμόπυργων τns Μάνης είναι κυρίαρχη στο Έργο αλλά και όλες οι οχυρές κατοικίες του Μοριά είναι εδώ, η καθεμία με την δική τns ιστορία και τις δικές τns μνήμες...
Το δρόμο τns εκτύπωσης έχουν πάρει: •
«Λόγος για τη Μάνη» το νέο Βιβλίο του Πανεπιστημιακού Καθηγητή και εκλεκτού Μανιάτη Χρίστου Δρακ. Γούδη με μοναδικά κείμενα, γραμμένα όλα με λογισμό και μ' όνειρο, για την «πικρή, δοκιμασμένη κι αγέρωχη πέτρα». Βιβλίο που δεν το διαβάζεις, το ρουφάς.

τα «Ιατροστατιστικά στοιχεία των Διοικήσεων Λακωνίας και Λακεδαίμονος, 1838-1842» τns ερευνήτριας - φιλολόγου Δήμητρας Σταθοπούλου - Καπετανάκη, απ' τη Σπάρτη, μια συγκλονιστική παράθεση στοιχείων -μέσα από άγνωστα ντοκουμέντα εποχής - για τη Λακωνία και τη Μάνη. Η Μάνη τότε, ενωμένη από τον Αλμυρό και τη Βέργα ως το Γύθειο, αποτελούσε τη Διοίκηση (τη σημερινή ας πούμε Νομαρχία) Λακωνίας, η υπόλοιπη Λακωνία αποτελούσε τη Διοίκηση Λακεδαίμονος.

η «Μάνη, κοινωνική οργάνωση - ήθη και έθιμα» το δεύτερο βιβλίο του καθηγητή Μ.Ε.- επίτιμου Σχολικού Συμβούλου Γιάννη Πουλ. Λεκκάκου, μια σοβαρή μελέτη, αντάξια κι ανώτερη της πρώτης (με τα Ερανίσματα ιστορίας και λαογραφίας της Μάνης που παίρνει το δρόμο για την Β' έκδοση) •

το «Άγραφο Δίκαιο» ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα από την ένθερμη φιλοΜανιάτισσα εκπαιδευτικό Ελισάβετ Ιακωβίδου που χρόνια συνδέεται και μελετά τον τόπο μας, τoυs θρύλους και τη ζωή του διαχρονικά. Το θέμα του μυθιστορήματος (το δεύτερο βιβλίο της αγαπητής Ελισάβετ) εννοείται ότι αναφέρεται στη Μάνη μας. •

και τέλος, για το φετινό καλοκαίρι: το νέο, πολύκροτο ντοκυμαντέρ\DVD με τον εύγλωττο τίτλο «Η κραυγή τns Μάνης», όλα τα κινδυνεύοντα, τα υπό κατάρρευση!;) μνημεία της Μάνης, μνημεία που αποτυπώνουν την ιστορία αλλά και την προϊστορία τού Τόπου μας, ως τους πύργους, τα κάστρα και τις εκκλησίες,..., με θέα την κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψη. Οι ευθύνες των αρχαιολογικών υπηρεσιών αποκτούν πια συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η πολύμηνη - με δεκάδες ώρες πρωτογενούς κινηματογράφησης- έρευνα αξιοποιήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο από τον Συμπατριώτη μας σκηνοθέτη Λεωνίδα Ι. Δρογκάρη (γνωστός κι από τις έξοχες δημιουργίες του - μοναδικά πολιτισμικά οδοιπορικά: «Η Μάνη άνωθεν, ο αδούλωτος roπos από ψηλά» και «Μάνη, οι ακρίτες των Αγγέλων», όλα παραγωγής «Αδούλωτης Μάνης»).

Η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της Μάνης δεν έχει αρχή και τέλος... Με αγάπη και πείσμα συνεχίζουμε, με τη δική σας συμπαράσταση πάντοτε, πρωταγωνιστούμε σε δράσεις εκδοτικές και ...κινηματογραφικές! Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί και η Μάνη αξίζει και εμείς (θέλουμε να) αξίζουμε.
Το περιοδικό μας ως αιχμή του δόρατος της Μανιάτικης πνευματικής δημιουργίας και ταυτότητας συνεχίζει να αναδεικνύει και να προβάλει με αίσθημα ευθύνης κάθε τι σοβαρό που αναφέρεται στην ιδιαίτερη Πατρίδα μας. Κι έτσι θα συνεχίσουμε!
- Καλό καλοκαίρι...