Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 34
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 34
Ιανουάριος - Μάρτιος 2008
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Εκδοτικό σημείωμα
Το περιοδικό μας συνεχίζει τήν πείσμωνα πνευματική παρουσία και πορεία του για την ανάδειξη και προβολή τής Μάνης, με το παρόν, πρώτο τεύχος τού 2008, στον 7ο χρόνο τής κυκλοφορίας του! Ένα τεύχος πλούσιο σε θεματολογία και υλικό για την Πατρώα Γη και τους Ανθρώπους της, αξιοπρόσεκτο και ευπαρουσίαστο, όπως προσπαθούμε πάντοτε. Αφήνουμε τις επόμενες σελίδες να «μιλήσουν» σε σας χωρίς πρόσθετες εισαγωγικές επισημάνσεις…

Και σπεύδουμε να σάς ενημερώσουμε για ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ που (πρέπει να) μάς αφορούν όλους, επιφανείς και μη:
- Το πρώτο αφορά την επικείμενη διοικητική αναδιάρθρωση τής χώρας και την ιστορική ευκαιρία να βρεθεί ΟΛΗ η Μάνη ενωμένη σε ένα «Δήμο Μάνης» και όλη μαζί σε έναν (ευρύτερο) Νομό. Διευκρινίζουμε: Στις μέρες μας ξεκίνησε (επίσημα ανεπίσημα…) η συζήτηση για την διοικητική αναδιάρθρωση της Χώρας μας με το προετοιμαζόμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα φέρει τον τίτλο «Καποδίστριας ΙΙ». Σχεδιασμός τού Υπουργείου, με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, είναι η δραστική μείωση των υπαρχόντων Δήμων στο 1\3 περίπου και των Νομαρχιών στο 1\6 περίπου. Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μάνη θα βρεθεί επιτέλους κάτω από ΕΝΑ διοικητικό κέντρο, όλη ενωμένη, σε ένα Νομό! Μετά από 70 χρόνια ο ανιστόρητος διαχωρισμός σε «Μεσσηνιακή» και «Λακωνική» Μάνη θα τελειώσει οριστικά και είναι διαφαινόμενη η Ενότητα τού μανιάτικου χώρου, η ιστορική και ηθική αποκατάστασή του. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο ούτε και τίποτα χαρίζεται, όλοι οι Μανιάτες και πρώτα οι επιφανείς και «επώνυμοι», πρέπει να βρεθούν σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τον θεμιτό Στόχο και για κάτι ακόμη που αποτελεί και Πρόταση τού περιοδικού μας, πρόταση για άμεση κινητοποίηση: ΟΛΗ Η ΜΑΝΗ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ. Η ενότητα τού Τόπου μας στην πράξη! Οι υπάρχοντες Δήμοι Αβίας, Ανατολικής Μάνης, Γυθείου, Λεύκτρου, Οιτύλου, μεγάλο μέρος τού Δήμου Σμήνου και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Βέργας και Μικρής Μαντίνειας τού Δήμου Καλαμάτας, ΟΛΗ η Μάνη στα ιστορικά της όρια, ένας Δήμος Μάνης. Αυτός κατά την άποψή μας πρέπει να ‘ναι ο Στόχος για όσους αγαπούμε εμπράκτως την ιδιαίτερη Πατρίδα μας και οραματιζόμαστε αφ’ ενός την αποκατάσταση τού ενδόξου παρελθόντος της στους Πανέλληνες, αφ’ ετέρου την ενιαία αναπτυξιακή της πορεία στους σύγχρονους καιρούς, με σεβασμό στην κληρονομιά της, αποκατάσταση τής φυσιογνωμίας της και διαρκή προβολή τών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.
Να ένα θέμα για συζήτηση αλλά και συντονισμένη άμεση δράση, πάνω και πέρα από (θεμιτές) προσωπικές φιλοδοξίες και στενούς τοπικισμούς! Χαιρόμαστε δε που στον αγώνα αυτό, ήδη έχουν στρατευθεί με ενθουσιασμό όλα σχεδόν τα έντυπα, μεγάλοι Σύλλογοι και δεκάδες Προσωπικότητες μανιάτικης καταγωγής. Μέλλει να δημιουργηθεί μια Συντονιστική Επιτροπή επιφανών Μανιατών για να διεκδικήσει το «Δήμο (τής Ενιαίας) Μάνης»!

- Το δεύτερο θέμα αφορά το τριήμερο 15-16-17 Μαρτίου 2008 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα αντίστοιχα) που (πρέπει να) ανήκει στη Μάνη! Στη Μάνη που εορτάζει. Εορτάζει την επέτειο τού ξεσηκωμού Της για την απελευθέρωση όλης τής Ελλάδος. Και τα όπου γης παιδιά Της οφείλουν τις μέρες αυτές να …μην έχουν δουλειές, αλλά να ‘ναι παρόντα στο κάλεσμα τής τρισένδοξης Ιστορίας Της, στο κάλεσμα τών Ηρώων Προγόνων μας. Είχαμε κι άλλοτε πεί ότι αν δεν συμπεριφερόμαστε έτσι, ως Μανιάτες, ποτέ δεν θα δικαιωθεί ο Τόπος μας, ποτέ δεν θα αναγνωριστεί η εθνική συνεισφορά του. Και τίποτα δεν θα μάς αξίζει. Για να απαιτούμαι πρέπει να κινητοποιούμαστε!
Το συγκεκριμένο 3ήμερο λοιπόν τού Μαρτίου ανήκει στη Μάνη και όλοι από τώρα να ρυθμίσουμε τις υποχρεώσεις μας για να είμαστε παρόντες, παίρνοντας άδεια ακόμη κι απ’ τη …Σημαία (…την Ελληνική ή τη Μανιάτικη)!
Αναφερόμαστε σε 3ήμερο γιατί το Σαββατόβραδο 15 Μαρτίου 2008 το περιοδικό μας και η «Αδούλωτη Μάνη» γιορτάζουν: ΕΦΤΑ χρόνια από την έκδοση τού περιοδικού μας, ΔΕΚΑ χρόνια λειτουργίας τού Βιβλιοπωλείου – Εκδοτικού Οίκου στην Αρεόπολη, ΕΝΑ χρόνο τής 15νθήμερης εφημερίδας «Αδούλωτη Μάνη»… και άλλες επετείους μιας κοπιώδους πνευματικής πορείας για την ανάδειξη και προβολή τού Τόπου μας - όλα αυτά, μαζί με κάποιες εκπλήξεις σε μια πλούσια βραδιά μανιάτικης αυτογνωσίας, προπομπό τής μεγάλης 2ήμερης Γιορτής που έξοχα οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Οιτύλου. Η εκδήλωση μας θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα ξενοδοχείου τής περιοχής, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς προσκλήσεις, και στο πλήρες πρόγραμμά της θα υπάρχει προβολή ταινίας – ντοκουμέντο (α’ προβολής) για τα Μνημεία της Μάνης και την τύχη (…ατυχία) τους, παρουσίαση του νέου σπουδαίου ιστορικού βιβλίου (και ομιλία) τού πανεπιστημιακού Καθηγητή Χρίστου Γούδη, βραβεύσεις κ.λπ.
Το πλήρες πρόγραμμα τής βραδιάς τού Σαββάτου 15 Μαρτίου 2008 στην Αρεόπολη θα το μαθαίνετε (από το τέλος Φεβρουαρίου) από τα τηλέφωνα: 27330 53670 και 6978 991863, καθώς και την ιστοσελίδα μας: www.mani-ekdoseis.gr
- Σ’ αυτή τη βραδιά σάς περιμένουμε όλους!