Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 24
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 24
Ιούλιος - Σεπτέβριος 2005
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Εκδοτικό σημείωμα
Ένα ακόμη καλοκαίρι πέρασε για τη Μάνη μας και πολύς κόσμος έφτασε στα χωριά μας. Εκδηλώσεις πολλές από Δήμους, Συλλόγους και άλλους φορείς ή πρόσωπα και ποια να πρωτοπαρακολουθήσει κανείς, αφού όλες σχεδόν ήταν μαζεμένες το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου.
Οι δικές μας δραστηριότητες κι αυτές πλούσιες, με σημαντική εκδοτική παραγωγή για την προβολή και ανάδειξη του Τόπου μας.

Να υπενθυμίσουμε:
• το βιβλίο - set , εγχειρίδιο για τον εναλλακτικό τουρισμό και την ήπια ανάπτυξη, του ειδικού συγγραφέα Αντώνη Καλογήρου, με τίτλο «Τα μονοπάτια της Μέσα Μάνης». Αποτελείται από δύο βιβλία και έναν λεπτομερή, ειδικό χάρτη κλίμακας 1:25.000. Στα δύο βιβλία (και στο χάρτη) γίνονται οι περιγραφές 32 πεζοπορικών διαδρομών και των πολλών μνημείων που συναντά ο πεζοπόρος σε αυτές (οικισμοί, αρχαιολογικές θέσεις, εκκλησίες, πύργοι, κ.λπ.). Ένα βιβλίο - set που φτάνει στους πεζοπορικούς - ορειβατικούς συλλόγους της Ελλάδας, οι οποίοι ήδη σχεδιάζουν επισκέψεις στη Μέσα Μάνη. Αν βοηθήσουν οι δύο Δήμοι της περιοχής (Οιτύλου και Ανατ. Μάνης) - συντήρηση, σηματοδότηση και προβολή των μονοπατιών - και οι επαγγελματίες, είναι σίγουρο ότι έρχονται καλύτερες μέρες, με την διεύρυνση της μικρής τουριστικής περιόδου που είναι τελικά το ζητούμενο. Μαθαίνουμε καλά νέα πάνω σ' αυτό - συγκεκριμένα θα πούμε στο επόμενο τεύχος.
• το βιβλίο «Παραμύθια, μύθοι και θρύλοι της Μάνης» του Γιάννη Μανιατέα (φιλολόγου - συγγραφέα), 352 σελίδων. Στα δύο μέρη του βιβλίου ο αναγνώστης θα διαβάσει και θα απολαύσει πλήθος τοπικά παραμύθια και αυθεντικές διηγήσεις στο γλωσσικό ιδίωμα της Μάνης.
Και τέλος,
• την ταινία (DVD) - ντοκυμαντέρ «Μάνη - οι Ακρίτες των Αγγέλων» του σκηνοθέτη Λεωνίδα Δρογκάρη, πάνω στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία - εκκλησίες όλης της Μάνης και τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των Μανιατών (Δευτέρα του Πάσχα, ο «Άγιος της Μάνης ή Δράκος», τοπικές γιορτές, κ.λπ.). Ένα εντυπωσιακό και μοναδικό οδοιπορικό στον τόπο μας, διάρκειας μιας ώρας και δέκα λεπτών, πραγματικό πολιτιστικό σεμινάριο, με αφήγηση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, για να μπορεί όλος ο κόσμος να μάθει για τον τόπο μας. Μια παραγωγή για την οποία αισθανόμαστε περήφανοι και ήδη εισέπραξε κολακευτικά σχόλια όπου κι αν προβλήθηκε. Εκδηλώσεις έγιναν ήδη σε Αρεόπολη, Γύθειο, Φλομοχώρι, Άγιο Νίκωνα και Τραχήλα και πλήθος κόσμου απόλαυσε την ταινία. Κρατάμε ιδιαιτέρως τα εξόχως θετικά σχόλια και τον ενθουσιασμό του πνευματικού ηγέτη της Μάνης, του Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, που παρακολούθησε την ταινία στην Αρεόπολη...

Έχουμε κατά νου πολλά ακόμα πράγματα να κάνουμε και ποικίλες δράσεις να ανακοινώσουμε και να υλοποιήσουμε. Για τη Μάνη μας. Αλλά επ' αυτού στα επόμενα τεύχη, με τη δική σας πάντοτε αγάπη και συμπαράσταση...
Συνεχίζουμε!