Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 18
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 18
Ιανουάριος - Μάρτιος 2004
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Εκδοτικό σημείωμα
Η Ελλάδα μπορεί...
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Αθήνα 2004 έδωσε τις παγκόσμιες εξετάσεις της και κέρδισε με το σπαθί της την αναγνώριση των εθνών και τη συγγνώμη όσων βιάστηκαν να την κακοχαρακτηρίσουν. Κρίμα που τα έργα δεν είχαν τελειώσει νωρίτερα για να υπήρχε χρόνος διαφήμισης της πατρίδας μας στο εξωτερικό και τουριστικό ρεύμα, έτσι τα οφέλη της κορυφαίας διοργάνωσης τα περιμένουμε του χρόνου και τα επόμενα χρόνια.

Το αρχειακό αφιέρωμα του περιοδικού μας - Αθλητισμός και Μανιάτες - καίτοι στέρησε τους αναγνώστες μας από επίκαιρη ύλη, συζητήθηκε πολύ. Φιλοδοξούμε πάντα τα ένθετά μας να έχουν κύρος και να είναι διαχρονικά. Όπως τώρα με την παρουσίαση των εκπαιδευτικών αρχείων του Νομού Λακωνίας, στο μέρος που αφορά τη Μάνη (ο διοικητικός διαχωρισμός του Τόπου μας στερεί κι εδώ το ενιαίο της παρουσίας της). Μένουμε λοιπόν στα Σχολεία της Μάνης που βρίσκεται ή σωστότερα βρισκόταν (αφού τα περισσότερα είναι κλειστά πια ...) στα όρια του Νομού Λακωνίας και κοσμούμε το αφιέρωμα με παλαιές φωτογραφίες σχολείων, δασκάλων και μαθητών από ΟΛΗ τη Μάνη.

Το περιοδικό μας συνεχίζει παρά την οικονομική δυσπραγία της εποχής να επεξεργάζεται και να παρουσιάζει με υπευθυνότητα στοιχεία της πολυποίκιλης κληρονομιάς της Μάνης, στοιχεία που συνθέτουν την Μανιάτικη ταυτότητα, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και στα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Θέλουμε όλοι να εκ-τιμήσετε και εμπράκτως αυτήν την πορεία με τη συμμετοχή σας (κείμενα, υλικό, φωτογραφίες, κ.α.) και την έγκαιρη καταβολή της συνδρομής σας (για τέταρτη χρονιά η ετήσια συνδρομή παραμένει στα 20 ευρώ).

Θεωρούμε ότι επιτελούμε ένα σημαντικό και χρήσιμο - κρίσιμο έργο για τον Τόπο μας. Οι παράλληλες εκδοτικές μας προσπάθειες έρχονται να αναδείξουν πρόσθετα την περιοχή μας. Όπως το λεύκωμα κόσμημα του Γιάννη Βουρλίτη, η «Εικονοβίβλος της Μάνης» με τις 500 εικόνες της παλιάς Μάνης που πρέπει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη μανιάτικου ή φιλομανιάτικου σπιτιού. Όπως «τα Μονοπάτια της Μέσα Μάνης» του Αντώνη Καλογήρου που θα είναι στα χέρια μας (σας) σε λίγο καιρό, η προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη αυτού του κομματιού της ξεχασμένης Μάνης είναι και δικό μας μέλημα. Μακάρι και οι τοπικοί άρχοντες να αντιληφθούν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται και να δράσουν αναλόγως. Θα τους εγκαλούμε πάντα (κι ας μη γινόμαστε αρεστοί) για την εικόνα της Μάνης, για την καθαριότητα, την τάξη και τον καθημερινό πολιτισμό που έχουν σοβαρά και χρόνια ελλείμματα στον Τόπο μας. Πρέπει να λυθούν αυτά τα προβλήματα, όπως έχουν λυθεί σε κάθε γωνιά του πολιτισμένου κόσμου!

Μ αυτές τις σκέψεις παραδίδουμε στην κοινή κρίση ένα ακόμη τεύχος της «Μάνης» και σχεδιάζουμε νέες εξορμήσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής του τόπου μας για τους επόμενους μήνες.
Θα σας κρατάμε ενήμερους
... Και η Μάνη μπορεί!