Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Περιοδικό ΜΑΝΗ
Γενικά
Εκδότες
Επικοινωνία
Τεύχος 16
Εκδοτικό σημείωμα
Περιεχόμενα τεύχους
Προσφερόμενο άρθρο
Μεγέθυνση
Τεύχος 16
Ιούλιος - Σεπτέβριος 2003
Αρχείο τευχών
 
Συνδρομή περιοδικού
Νέα ή ανανέωση
Τρόποι πληρωμής
 
Εκδοτικό σημείωμα
Τους τελευταίους μήνες απανωτά δημοσιεύματα του πανελλήνιου και ξένου τύπου αναφέρονται στον Τόπο μας: Η Μάνη «περνάει» στην αντίληψη των πολλών Ελλήνων και ξένων ως ξεχωριστό σημείο αναφοράς και τόπος προορισμού. Το φυσικό κάλλος, το πλήθος των πολιτισμικών στοιχείων και μνημείων, η μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα αλλά και οι προσπάθειες όλων μας, προσπάθειες προβολής και ανάδειξης στις οποίες με περηφάνεια εντάσσουμε και τη δική μας έκδοση, τη δική μας φωνή, ενισχύουν και αυξάνουν τη ροή των επισκεπτών. Μάλιστα τα υπό έκδοση νέα βιβλία μας: για τα Μονοπάτια της Μάνης του Αντώνη Καλογήρου (που θα λειτουργήσει θετικά στη διεύρυνση της μικρής σήμερα τουριστικής περιόδου) και το φωτογραφικό λεύκωμα του Γιάννη Βουρλίτη (που κρατάει ζωντανή την παρουσία μνημείων και ανθρώπων άλλων εποχών, για να μπορούμε να ανατρέχουμε στον αγώνα ζωής των παλαιών Μανιατών) είναι δύο βιβλία ανάδειξης της άγνωστης Μάνης που θα βοηθήσουν και θα αυξήσουν τελικά το τουριστικό εισόδημα της περιοχής μας γι αυτό και τα περιμένουν οι Συμπατριώτες και οι φίλοι της Μάνης.

Από εδώ όμως ξεκινούν οι ευθύνες των τοπικών κυρίως Αρχών για την εικόνα της Μάνης, εικόνα που εισπράττει ο επισκέπτης σήμερα. Αν «μιλήσουμε σαν ξένοι» (όπως έγραφε ο ποιητής) τα πράγματα δεν θα τα βρούμε άψογα: Το τεράστιο θέμα της γενικής τάξης και καθαριότητας δεν αντιμετωπίζεται οριστικά και αποτελεσματικά (μια περιήγηση σε κάθε γωνιά αρκεί να μας πείσει, πρόχειρες χωματερές υπάρχουν πολλές). Αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, παρ όλο που οι υποδομές έχουν βελτιωθεί, ο σωστός επαγγελματισμός δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο που μας χαρακτηρίζει (οι όποιες εξαιρέσεις υπογραμμίζουν την διαπίστωση). Τέλος, οι υψηλές τιμές, δυσανάλογες με την ποιότητα υπηρεσιών και παρεχομένων προϊόντων (γινόμαστε μια ακριβή περιοχή;)!
Οι καιροί είναι καθοριστικοί, πονηροί θα τους χαρακτηρίζαμε. Αν δεν εργαστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα, αν η καλή φήμη για μάς πάει περίπατο (από άστοχες και αρπακτικές επιλογές κάποιων), τότε μάλλον θα χάσουμε οριστικά το τρένο, αφού η τουριστική αγορά και ανεξάντλητη δεν είναι και κυρίως βασίζεται στην καλή φήμη και τη διαφήμιση.

Η Μάνη με χαρακτηριστικά την ευγένεια, το χαμόγελο, την φιλοξενία, την καθαριότητα, την συνεχή προβολή των μνημείων και της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ..., μπορεί να ελπίζει για στιβαρή παρουσία και ανταπόκριση στις προ(σ)κλήσεις των σύγχρονων καιρών.
Κι αυτό από ευχή πρέπει να γίνει μια κατάκτηση του Τόπου μας.