Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Βιβλιοπωλείο
Σχετικά
Επικοινωνία
Γενικές κατηγορίες
Βιβλία για τη Μάνη
Εξαντλημένα βιβλία για τη Μάνη
Ξενόγλωσσα βιβλία για τη Μάνη
Κατηγορίες Τίτλων
Αρχαιολογία
Διάφορα
Έρευνα
Θέατρο
Ιστορία
Λαογραφία
Λεύκωμα
Λογοτεχνία
Μαγειρική
Μελέτη
Μυθιστόρημα
Ποίηση
Ταξίδια - Οδοιπορικά
Cd
Κασσέτες
Σημαίες
Ταινίες Dvd
Αλφαβητική Λίστα
Τίτλων
Συγγραφέων
Αναζήτηση
Τίτλος
Συγγραφέας
 
Ποίηση
 

ΜΑΝΗ - Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΦΟΣ ΠΥΡΓΟΥΛΑΚΟΣ

Η γωνιά της γης που πρωτοβλέπει ο άνθρωπος τον ήλιο γίνεται τόσο αγαπητή, ώστε συχνά αποκαλείται μάνα (μητέρα μεγαλόψυχη). Η τέχνη γενικά και προ παντός η ποίηση πόσα δε χρωστάει στους συναισθηματικούς δεσμούς των παιδιών της με τη μάνα πατρίδα τους. Το πλήθος των πατριδολατρικών ποιημάτων, που ξεχειλίζουν από νοσταλγία, αγάπη και πόνο, δείχνουν τους ακατάλυτους δεσμούς με τη γενέτειρα.
Στα ποιήματα αυτά ο Σταύρος Μπόφος- Πυργουλάκος πρόσθεσε και τα δικά του. Το πρώτο, που επιγράφεται «Ψυχικό», είναι ποίημα επικολυρικό που εικονίζει μια τραγική στιγμή της ζωής των Μανιατών. Στους τρακόσους στίχους ζωγραφίζεται η ψυχή του παρεξηγημένου λαού γεμάτη πόνο χωρίς να στερείται τραγικού μεγαλείου... Μια έμμετρη περιγραφή της ψυχαδερφοσύνης, μια εκδήλωση που θα μπορούσε κανείς να τη θεωρήσει σαν ένα από τα στοιχεία που οδηγούν στις ρίζες του λαού της Μάνης, γιατί θύμιζε την αίδεση των αρχαίων Ελλήνων, τη συγχώρεση δηλαδή του φονιά από τους συγγενείς του θύματος.
Πριν από εικοσιδύο χρόνια στο βιβλίο μου Μανιάτικα Μελετήματα διέθεσα 42 σελίδες για τη μελέτη και ερμηνεία του εθίμου της αντεκδικήσεως, της μανιάτικης βεντέτας καθώς την αποκαλούν, ή του νόμου του δικιωμού, καθώς επιγράφω το κεφάλαιο εκείνο. Όταν διάβασα τους στίχους του Μπόφου-Πυργουλάκου ξαναδιάβασα τη μελέτη μου και διερωτήθηκα ποιος μίλησε ζωηρότερα και καθαρότερα για το αιωνόβιο αυτό έθιμο της Μάνης, εγώ ο θείος αναδιφώντας την ιστορία ή ο ανιψιός μου αναμοχλεύοντας την καρδιά. Συναρπαστικές οι εικόνες του ποιήματος, αποκαλυπτικοί στοχασμοί των γεροντάδων της Μάνης γεμάτες πόνο αλλά και ψυχική ανάταση οι αποφάσεις τους.
Το πανάρχαιο αυτό έθιμο, που το διατηρήσανε οι Μανιάτες πειθαναγκαζόμενοι από τον υπέρτατο νόμο της ανάγκης, πολλές φορές έδωσε αφορμές για να ακουστούν πικρόχολα λόγια για το λαό της Μάνης. Οι στίχοι του Μπόφου δίνουν ανάγλυφη την αγωνία της προπαρασκευής για τη μεγάλη ώρα της συγχωρήσεως και αδερφοποιήσεως. Παρακολουθώντας από τους στίχους του ποιήματος την τρικυμία της ψυχής που συγκλονίζει τις καρδιές των εχθρών που αδελφοποιούνται, παρακολουθείς με έξαρση ένα τραγικό μεγαλείο και νιώθεις ότι οι αυτουργοί της βεντέτας δεν είναι φονιάδες, αλλά όργανα και εφαρμοστές νόμου ψηφισμένου από τη βουλή μιας αδυσώπητης πραγματικότητας. Αναμνήσεις από τη ζωή του χωριού, διατηρημένες ζωηρά από τα παιδικά χρόνια δίνει με το ποίημα που επιγράφει «Παιδικές εικόνες απ' τη ζωή μου στο χωριό». Παρακολουθεί την καθημερινή ζωή από το πρωινό ξεκίνημα μέχρι την επιστροφή στο σπίτι και το δείπνο.
Η ζωή των χωρικών κυλάει μπροστά σου τόσο ζωντανή ώστε κάποτε έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μαζί τους στο χωριό. Είναι αλήθεια πως κάμποσους στίχους, για να τους καταλάβει, πρέπει να 'χει κανείς μεγαλώσει στη Μάνη, να 'χει παραστάσεις και αναμνήσεις για να δοκιμάσει τη γλυκόπικρη ηδονή που προκαλούν στίχοι σαν αυτούς που εικονίζουν μια από τις δραστηριότητες της Μανιάτισσας μάνας. Ας τους ακούσουμε για μια ακόμα φορά:

Στο χερόμυλο αλέθει και σιγομοφολογά,
ολονών την έννοια έχει και για όλους μεριμνά.
Λες κι η κούραση δεν πιάνει το δικό της το κορμί
μα η ανάγκη τηνε κάνει να 'ναι πάντα δυνατή.

Θε μου, τη γλυκιά εικόνα στη μυλόσταση μπροστά
η φιγούρα της μητέρας μοιάζει με την Παναγιά!
Η γλυκύτατη φωνή της με το μύλο που βογκά,
κάνουνε τα μοιρολόγια νανουρίσματα, χαρά.

Ασυγκίνητος δεν μπορεί να μείνει ο αναγνώστης διαβάζοντας τους στίχους του σπαραγμού της Μανιάτισσας. Παρασυρμένος από τη συγκίνηση μετέχει στο Μανιάτικο κλάμα που ακολουθεί. Το επόμενο ποίημα είναι δίκαιος έπαινος στη Μανιάτισσα μάνα, αδερφή ή σύζυγο. Ακολουθούν στίχοι επηρεασμένοι τόσο από πρόσωπα και γεγονότα όσο και από το γεωφυσικό περιβάλλον που αποτελεί και αυτό πηγή εμπνεύσεως για τον πατριδολάτρη ποιητή.

Τιμή: 8,00€


Άλλα βιβλία από την κατηγορία: Ποίηση
Σελ. 1 από 3

ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΙ
Ποιήματα και πεζά

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΜΠΙΛΗΡΗΣ

Ωδή στην ουράνια γη

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΒΛΑΧΑΚΟΣ

ΑΙΜΟΣΤΑΛΙΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΟΣ

ΜOIPOΛOΓIA KAI TPAΓOYΔIA MIAΣ MANIATIΣΣAΣ MAMAΣ

ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

ΜΑΝΗ - Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΦΟΣ ΠΥΡΓΟΥΛΑΚΟΣ

ΝΕΚΡΑ ΕΙΔΩΛΑ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΟΣ

 
< προηγούμενη    1 2 3    επόμενη >