Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Βιβλιοπωλείο
Σχετικά
Επικοινωνία
Γενικές κατηγορίες
Βιβλία για τη Μάνη
Εξαντλημένα βιβλία για τη Μάνη
Ξενόγλωσσα βιβλία για τη Μάνη
Κατηγορίες Τίτλων
Αρχαιολογία
Διάφορα
Έρευνα
Θέατρο
Ιστορία
Λαογραφία
Λεύκωμα
Λογοτεχνία
Μαγειρική
Μελέτη
Μυθιστόρημα
Ποίηση
Ταξίδια - Οδοιπορικά
Cd
Κασσέτες
Σημαίες
Ταινίες Dvd
Αλφαβητική Λίστα
Τίτλων
Συγγραφέων
Αναζήτηση
Τίτλος
Συγγραφέας
 
Λαογραφία
 

ΜΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΚΚΑΚΟΣ

Η Μάνη είναι ανεξάντλητη πηγή πολιτισμικών στοιχείων, που τα γέννησαν οι δυσκολίες του βίου και η δράση των κατοίκων της. Οι απάτητες βουνοκορφές του Πενταδάκτυλου Ταϋγέτου και το φιλελεύθερο φρόνημα των Μανιατών διαφεντεύουν τη λαϊκή της παράδοση. Η Μάνη έχει τις δικές της παραδόσεις και τις δικές της αρχές, που εκφράζονται διαχρονικά με τη ζωή των κατοίκων της. Οι Νικλιάνοι κι' οι αχαμνόμεροι, οι σοϊλήδες και οι φαμέγιοι, οι δυνατοί και οι αδύνατοι, οι από φάρα ή από γενιά, η γοερή κραυγή «αδέρφι-αδέρφι!!», που ακούμε, όταν κάποιος προσέρχεται στο σπίτι νεκρού, για να αποχαιρετίσει τη σωρό του και να εκφράσει συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος, η προσφώνηση «κορώνι ή κορωνάκι ή κορωνίτσα μου!!», που δείχνουν αγάπη και τιμή στο πρόσωπο, που απευθύνονται, οι πυροβολισμοί που ρίχνονται για τη γέννηση άρρενος τέκνου και φανερώνουν τη χαρά της οικογένειας, διότι με την αρρενογονία θεμελιωνόταν η δύναμη και η συνέχεια της γενιάς, όλες αυτές οι εκδηλώσεις και ονομασίες, όπως και να λέγονταν, εκφράζανε την ιδιότυπη Μανιάτικη κοινωνία και βασίζονταν σε αρχές και άγραφους κανόνες δικαίου. Οι κοινωνικοπολιτικές δομές της Μάνης ήσαν διαφορετικές από τις άλλες σκλαβωμένες στους Τούρκους Ελληνικές περιοχές, γιατί οι Μανιάτες έζησαν αυτόνομη και ελεύθερη ζωή στον άγονο τόπο τους και διαμόρφωσαν δικές τους συμπεριφορές και δικό τους Modus Vivedi. Η πατριά - γενιά και οι κλάδοι της κράτησαν στέρεα αυτούς τους κανόνες και τους άγραφους νόμους και διατήρησαν αδιατάρακτη στο χρόνο τη συνοχή των μελών τους.
Το βραχώδες και δυσπρόσιτο του εδάφους, το άγονο και η ξεραϊλα του τόπου, ο ήλιος και η θάλασσα, ο μικρός κλήρος και η ανέχεια, δυνάμωναν τη φύτρα των Μανιατών και έκαναν τα Σπαρτιατόγγονα να είναι αγωνιστές και θεμελιωτές ελεύθερης ζωής.
Η Μάνη είναι ένα κοινωνικό-πολιτισμικό φαινόμενο μεγάλου εθνολογικού ενδιαφέροντος, γι' αυτό θεωρούμε υποχρέωση μας να γράψουμε, ότι ξέρουμε, ότι βρήκαμε κι' ότι μαζέψαμε, έτσι μόνο απομακρύνουμε τη λησμονιά και νιώθουμε υπερήφανοι για τους άξιους προγόνους μας. Τα επί μέρους κεφάλαια είναι αυτοτελή, έχουν απλή διατύπωση με διδακτική στοίχιση και παιδαγωγικό χαρακτήρα, διακρίνονται δε για την εγκυρότητα, και την επιστημονική τους θεμελίωση.
Η μνήμη των προγόνων μας είναι μνήμη ζωής, αλλά και δύναμη πορείας στη ζωή, σ' αυτούς χρωστάμε το πάν και ευλαβικά κλείνουμε το γόνυ νιώθοντας υπερηφάνεια, για τη λεβεντιά και τους αγώνες τους
Σελίδες: 302
Έκδοση: Αδούλωτη Μάνη
Τιμή: 20,00€


Άλλα βιβλία από την κατηγορία: Λαογραφία
Σελ. 1 από 11

ΧΙΑΚΑ
Από το ημερολόγιο ενός δασκάλου κατά την δεκαετία του 1950

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΜΠΙΛΗΡΗΣ

Η ΚΕΛΕΦΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΛΕΤΖΑΚΟΣ

ΘΡΥΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ

ΜΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΚΚΑΚΟΣ

ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΑΝΗΣ (ΜΕ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΞΑΡΧΟΥΛΕΑ - ΓΕΩΡΓΙΛΕΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΥΘΟΙ & ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ

 
< προηγούμενη    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    επόμενη >