Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Βιβλιοπωλείο
Σχετικά
Επικοινωνία
Γενικές κατηγορίες
Βιβλία για τη Μάνη
Εξαντλημένα βιβλία για τη Μάνη
Ξενόγλωσσα βιβλία για τη Μάνη
Κατηγορίες Τίτλων
Αρχαιολογία
Διάφορα
Έρευνα
Θέατρο
Ιστορία
Λαογραφία
Λεύκωμα
Λογοτεχνία
Μαγειρική
Μελέτη
Μυθιστόρημα
Ποίηση
Ταξίδια - Οδοιπορικά
Cd
Κασσέτες
Σημαίες
Ταινίες Dvd
Αλφαβητική Λίστα
Τίτλων
Συγγραφέων
Αναζήτηση
Τίτλος
Συγγραφέας
 
Λογοτεχνία
 

ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΓΕΡΙ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ

Η Μάνη έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Η ανάπτυξη της τελευταίας 20ετίας δεν αναφέρεται μόνο στον τουριστικό τομέα και στις οικοδομικές δραστηριότητες. Επεκτείνεται και στον πνευματικό τομέα. Που περιλαμβάνει, εκτός από την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιοχή, και πνευματικές αναζητήσεις με αφετηρία το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής μας. Αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί η κυκλοφορία και τρίτου μυθιστορήματος που γράφτηκε με αφετηρία αυτό το απόθεμα. Η Κατερίνα Καριζώνη από τη Θεσσαλονίκη, από οικογένεια φευγάτη τρεις γενιές από τη Μάνη, με αφετηρία πατρικές διηγήσεις αναπαράγει μακροχρόνιες αξίες, ιδέες και πρακτικές του τόπου μας. Τις αναπαράγει απλά και κατανοητά, ενσωματωμένες στην πλοκή και στην εξέλιξη της ιστορίας, που κινιέται με κεφάλαια μπρος - πίσω σε δύο χρονολογικές εποχές. Η διήγηση εκτυλίσσεται με αφετηρία την πειρατεία και το οικονομικό απόθεμα που δημιουργούσε σε όσους την ασκούσαν και τελικά έβγαιναν ζωντανοί από αυτή την ενασχόληση. Οικονομικό απόθεμα που δημιουργούσε τελικά την ευμάρεια και τη δύναμη στην περιοχή. Η πλοκή διαμορφώνεται με κύριο χαρακτηριστικό Μάνη, φυσικό χώρο και πατροπαράδοτα έθιμα;
Χωρίς το βιβλίο να εντάσσεται στα ιστορικά μυθιστορήματα, έχει σημαντικά ψήγματα πραγματικών γεγονότων, που σχετίζονται με τους ήρωες και τις καταστάσεις που βιώνουν. 0 τίτλος Μεγάλο Αλγέρι αποδίδεται ιστορικά στο Οίτυλο. Στον όρμο του, στεριά και θάλασσα, διαδραματίζονταν για τρεις αιώνες πειρατικές ενέργειες.
Το Οίτυλο είναι πολύ κοντά στο χώρο που εκτυλίσσεται η ιστορία. Γι' αυτό ανταποκρίνεται και στη διήγηση αποτελώντας τη βάση της, αλλά και στην ιστορική πραγματικότητα.
Η παρουσίαση της γυναίκας της Μάνης είναι αντιπροσωπευτική: αθόρυβη, αποτελεσματική, πιστή στα έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά και αγέρωχη, με πρωτογενείς επιρροές από τα ένστικτα τις ιδέες. Ταυτόχρονα, το χρέος λειτουργεί ως αναπόδραστη μοίρα και δίνει τη λύση, την έξοδο από τα τραγικά διλήμματα, που δημιουργούνται, ξεπερνώντας πάθη και κόστος. Κάποια, λίγα δευτερεύοντα στοιχείο της διήγησης, που είναι διαφοροποιημένα από τα δεδομένα στη Μάνη την εποχή αναφοράς, θα αντιμετωπιστούν σίγουρα σε επόμενη έκδοση, που πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα προκύψει για το πόνημα της Κατερίνας Καριζώνη.
«Μανιάτικη Αλληλεγγύη»
Νίκος Μαραμπέας


Τιμή: 15,00€


Άλλα βιβλία από την κατηγορία: Λογοτεχνία
Σελ. 1 από 6

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΧΘΟΣ ΑΡΟΥΡΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΤΟ ΤΡΑΒΕΡΣΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΙΚΑΚΟΣ

ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΓΕΡΙ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ

ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΛΙΜΠΕΡΑΚΗ

ΛΙΛΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ

ΕΛΕΓΕΙΟ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

ΑΝΝΙΤΑ ΓΙΑΤΡΑΚΟΥ - ΛΟΥΒΗ

 
< προηγούμενη    1 2 3 4 5 6    επόμενη >