Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Βιβλιοπωλείο
Σχετικά
Επικοινωνία
Γενικές κατηγορίες
Βιβλία για τη Μάνη
Εξαντλημένα βιβλία για τη Μάνη
Ξενόγλωσσα βιβλία για τη Μάνη
Κατηγορίες Τίτλων
Αρχαιολογία
Διάφορα
Έρευνα
Θέατρο
Ιστορία
Λαογραφία
Λεύκωμα
Λογοτεχνία
Μαγειρική
Μελέτη
Μυθιστόρημα
Ποίηση
Ταξίδια - Οδοιπορικά
Cd
Κασσέτες
Σημαίες
Ταινίες Dvd
Αλφαβητική Λίστα
Τίτλων
Συγγραφέων
Αναζήτηση
Τίτλος
Συγγραφέας
 
Έρευνα
 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΞΩ ΜΑΝΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΜΠΙΛΗΡΗΣ

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 υπηρέτησα ως Έφορος Αρχαιοτήτων με έδρα την αρχαία Ολυμπία. Τότε είχε αναπτυχθεί πανελλαδικά ένας σπουδαίος θεσμός, στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας, ο έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων. Μια «θέση εργασίας» σε κάθε περιοχή, άμισθη, για μορφωμένους (συνήθως δασκάλους και άλλους εκπαιδευτικούς), εθελοντές της ελλαδικής περιφέρειας, ενδιαφερόμενους για την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και του μνημειακού πλούτου της περιοχής τους, με σκοπό τη συνεπικουρία στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Φρουρούς του τόπου τους θα τους λέγαμε, ή και τοπική πολιτιστική αστυνομία!
Γνώρισα τον δάσκαλο Παναγιώτη Κομπιλήρη στα πλαίσια αυτά, ως έκτακτο επιμελητή αρχαιοτήτων της περιοχής του Λεύκτρου, στην Έξω Μάνη. Απ' την αρχή της γνωριμίας μας διαπίστωσα την αφοσίωση στο εκπαιδευτικό του καθήκον ως δασκάλου, παράλληλα με το υψηλό αίσθημα αγνού πατριωτισμού και αγάπης στον Τόπο του. Σεμνός, λαλίστατος, γεμάτος ζωηρό ενδιαφέρον για τα μνημεία της περιοχής ευθύνης του, είχε ιδιαίτερη έγνοια για το Λεύκτρο και το περίφημο κάστρο του, για την ανάγκη ανασκαφής στην περιοχή πού είναι γεμάτη αρχαία μνημεία. Η τουριστική ανάπτυξη τα εμπόδισε όλα!
Ό Παναγιώτης Κομπιλήρης ήταν ο κατ' εξοχήν αποδοτικός έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων που επώπτευα τότε. Ασκούσε άριστη εποπτεία λόγω της καθημερινής επαφής του με το χώρο, εντατική παρακολούθηση των πάντων, κουνούπι δεν κουνιόταν - κατά το κοινώς λεγόμενον - χωρίς να το γνωρίζει στην περιοχή της Έξω Μάνης! Κι’ ενώ οι συνάδελφοι των άλλων περιοχών μας έστελναν συνήθως μια τυπική μηνιαία αναφορά, εκείνος μπορούσε να μας στείλει και ...τέσσερεις, ουσιαστικές αναφορές, για όσα σχετίζονταν με τα μνημεία του Λεύκτρου και της αγαπημένης του Μάνης. Νυχθημερόν έπασχε και πάσχιζε για την προστασία τους, κι' αυτό ήταν πασιφανές!
Αυτόν τον Παναγιώτη Κομπιλήρη, τον μάχιμο αγνό πατριώτη Μανιάτη, γνώρισα τότε. Και δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι, από εκείνα τα χρόνια, σαν την εργατική μέλισσα μάζευε και πρωτογενές γλωσσικό και λαογραφικό και ιστορικό υλικό από τα χωριά της Έξω («Μεσσηνιακής») Μάνης. Δεν είμαι ο ειδικός για να αναφερθώ κριτικά στο συγκεκριμένο έργο του, μικρό μέρος από το όλον έργο του Παναγιώτη Κομπιλήρη, ωστόσο διαπιστώνω αβίαστα τη σοβαρότητα του στόχου του, που είναι η παρουσίαση της ζωντανής μνήμης μέσα από τον γλωσσικό πλούτο της περιοχής και τις ιδιομορφίες αυτού του πλούτου, απότοκου της μακράς και ζωντανής παράδοσης της Μάνης.
Και τώρα, όπως και τότε, του αξίζουν Συγχαρητήρια. Πρόκειται για πανάξιο εργάτη του πνεύματος! Δίκαιος ό δημόσιος έπαινος μας όμως και στην θυγατέρα του, την άξια φιλόλογο Παναγιώτα Κομπιλήρη, για την ταξινόμηση και πολύμοχθη επιμέλεια του πρωτογενούς υλικού. Εδώ δικαίως και καλώς ...«αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα»!
Τέλος, να πούμε κι' έναν καλό λόγο για τον νέο Μανιάτη Γιώργο Π. Δημακόγιαννη πού με τον εκδοτικό του οίκο «Αδούλωτη Μάνη» στην Αρεόπολη ενθαρρύνει και υποστηρίζει εμπράκτως τέτοιες εκδόσεις.
Δρ Γ. Α. Παπαθανασόπουλος
Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
Σελίδες: 519
Έκδοση: Αδούλωτη Μάνη
Τιμή: 25,00€


Άλλα βιβλία από την κατηγορία: Έρευνα
Σελ. 1 από 2

ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΣ
Ιστορική έρευνα και εξέλιξη - Συλλογή κειμένων και δημοσιευμάτων

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΜΑΚΦΑΙΗΛ

250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑ
Εκδηλώσεις και ενέργειες που έγιναν στη ΒΑΡΒΙΤΣΑ στο ΛΥΓΕΡΕΑ στη ΣΠΑΡΤΗ και στη ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΜΑΚΦΑΙΗΛ

Η ΠΕΤΡΑΙΑ ΜΑΝΗ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ

ΛΥΓΕΡΙΩΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μία πρότυπη έρευνα - Οδηγός για όλα τα χωριά της Μάνης

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΜΑΚΦΑΙΗΛ

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ 1821 ΣΕ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΒΙΒΛΙΟ + CD

ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΞΩ ΜΑΝΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΜΠΙΛΗΡΗΣ

 
< προηγούμενη    1 2    επόμενη >