Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Βιβλιοπωλείο
Σχετικά
Επικοινωνία
Γενικές κατηγορίες
Βιβλία για τη Μάνη
Εξαντλημένα βιβλία για τη Μάνη
Ξενόγλωσσα βιβλία για τη Μάνη
Κατηγορίες Τίτλων
Αρχαιολογία
Διάφορα
Έρευνα
Θέατρο
Ιστορία
Λαογραφία
Λεύκωμα
Λογοτεχνία
Μαγειρική
Μελέτη
Μυθιστόρημα
Ποίηση
Ταξίδια - Οδοιπορικά
Cd
Κασσέτες
Σημαίες
Ταινίες Dvd
Αλφαβητική Λίστα
Τίτλων
Συγγραφέων
Αναζήτηση
Τίτλος
Συγγραφέας
 
Έρευνα
 

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ 1821 ΣΕ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΒΙΒΛΙΟ + CD

ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να φέρει στη δημοσιότητα στοιχεία της ιστορίας της Μάνης από έγγραφα που είναι στοιβαγμένα στα ράφια αρχείων και μέχρι σήμερα παρέμεναν αναξιοποίητα. Είναι ακόμη ένα είδος μνημοσύνου, μιά οφειλόμενη τιμή στους επώνυμους και στους μέχρι τώρα ανώνυμους πολεμιστές, που με τον αγώνα τους μας χάρισαν την ελευθερία μας. Παράλληλα παρέχει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα έγγραφα που τυχόν αναφέρονται στους προγόνους τους ή τους συντοπίτες τους αγωνιστές. Ακόμη δίνει πληροφορίες σε αυτούς που ασχολούνται με την τοπική ιστορία της Μάνης, οι οποίοι χωρίς πολύχρονη ενασχόληση μπορούν να εμπλουτίσουν το έργο τους με υλικό από τις πρώτες δεκαετίες της ελεύθερης πατρίδα μας.
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η καταγραφή των Μανιατών στους οποίους απονεμήθηκε αριστείο γιά τη συμμετοχή τους στην επανάσταση του 1821. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων ήταν φτωχή και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ικανοποιήσει χρηματικά τους αγωνιστές της. Έγινε όμως προσπάθεια να δοθεί γιά ηθική αμοιβή ένα παράσημο, ή εθνόσημο ή νομισματόσημο ή αριστείο, όπως λεγόταν τότε. Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται κυρίως στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και στις παραπομπές που ακολουθούν παραλείπεται ως εννοούμενο το ΓΑΚ. Όμως ένας μικρός αριθμός πιστοποιητικών των εκδουλεύσεων μερικών αγωνιστών φυλάσσονται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος και αυτά σημειώνονται με τα αρχικά της Εταιρείας (Ι.Ε.Ε.Ε.).
Η έκδοση του βιβλίου αυτού με τα αριστεία του 1821, τα οποία απονεμήθηκαν από τον Όθωνα στους Μανιάτες, δεν υπήρξε άμοιρη προβλημάτων, που για μερικά χρόνια αναζητούσαν τη λύση τους. Σημειώνοντας για τον κάθε αγωνιστή όλες τις παραπομπές στα έγγραφα των αρχείων, στα οποία αναφέρεται το όνομά του, το βιβλίο γινόταν πολυσέλιδο και θα ήταν δύσκολη η έκδοσή του και δαπανηρή η αγορά του. Για την παράκαμψη των δυσκολιών αυτών προτιμήθηκε να παραλειφθούν οι παραπομπές στα έγγραφα, οι οποίες μόνο σε λίγους θα ήταν χρήσιμες και με τον τρόπο αυτόν γινόταν ευχερής η έκδοση ενός οικονομικά προσιτού βιβλίου. Θεωρήσαμε αρκετό να καταχωρίζεται το ονοματεπώνυμο του αγωνιστή με το πατρώνυμο και την ηλικία σε όσους γίνονται γνωστά από τα έγγραφα, το χωριό καταγωγής του, ίσως ο τόπος διαμονής του, όταν είχε μετοικήσει και το είδος του αριστείου το οποίο του απονεμήθηκε, δηλαδή αργυρό, χάλκινο ή σιδερένιο. Επειδή σε πολλούς από τους αγωνιστές απονεμήθηκαν κατά καιρούς περισσότερα του ενός αριστεία, μερικοί από αυτούς έλαβαν και τα τρία σιδερένιο, χάλκινο και αργυρό, θα καταχωρίζεται όμως στο βιβλίο μόνο το ανώτερο. Αντίθετα στο CD-ROM αναφέρονται όλα με τις παραπομπές στα έγγραφα των αρχείων.
Η συνοπτική αυτή έκδοση του βιβλίου, χωρίς τις παραπομπές στα έγγραφα των αριστείων, αναμφίβολα θα του στερούσε κάθε επιστημονική αξία. Δεν θα παρείχε τη δυνατότητα στους φιλίστορες ερευνητές να φθάσουν με ευκολία στα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν γιά να επιβεβαιώσουν τα γραφόμενα, να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για ορισμένους από τους αγωνιστές ή να επιδιώξουν συμπληρώματα ή και τις τυχόν αναγκαίες διορθώσεις.
Για να μη θυσιασθεί στο βωμό της οικονομίας η πληρότητα του βιβλίου, προκρίθηκε να το συνοδεύει ένα ουσιαστικά ανέξοδο CD-ROM, στο οποίο θα καταγράφονται κατ’ αλφαβητική σειρά όλα τα ονόματα των τιμηθέντων με τα αριστεία με τις παραπομπές στα έγγραφα και όλα τα άλλα στοιχεία που δεν καταχωρίστηκαν στο βιβλίο. Θεωρείται ότι δεν θα αποτελέσει ανυπέρβλητη δυσκολία η χρήση του CD-ROM, αφού σήμερα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει μπει στη ζωή μας και κυρίως έχει γίνει απαραίτητο εφόδιο των νέων. Επίσης σε αυτό το CD-ROM αποφασίστηκε να περιληφθεί και ένα μέρος από τις υπάρχουσες ανέκδοτες πηγές, που θα διευκολύνει το έργο όσων Μανιατών ασχολούνται με την τοπική ή την οικογενειακή τους ιστορία. Παράδειγμα οι προσιτοί παλαιοί εκλογικοί κατάλογοι της Μάνης μέχρι το 1871, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ύλη ενός αυτοτελούς βιβλίου.
Σημειώνουμε ότι ο αναγνώστης ο οποίος θα αναζητήσει στο βιβλίο τα τιμηθέντα με αριστείο μέλη μιάς οικογένειας, θα ήταν σκόπιμο να ερευνήσει και στο CD-ROM, μήπως υπάρχουν και άλλοι συνώνυμοι, είτε γιατί ο δήμος καταγωγής τους δεν αναφέρεται στα έγγραφα ή ακόμη γιατί μπορεί να έχουν χρεωθεί λαθεμένα σε άλλους δήμους.

Περιεχόμενα του βιβλίου
•  Βιογραφικό σημείωμα Ιωάννη Ξανθάκη
• Προλεγόμενα
• Εισαγωγικό σημείωμα
Καταχώριση των αγωνιστών κατά δήμους
Η αστάθεια των επωνύμων
Η ασάφεια του τόπου καταγωγής
Άλλες επισημάνσεις
• Το ιστορικό των αριστείων
Σφάλματα, παράπονα και διαμαρτυρίες
Μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου
• Άλλες αμοιβές γιά τους αγωνιστές
• Οι δήμοι και τα χωριά της Μάνης το 1841
Διοίκησις Λακωνίας
Υποδιοίκηση Οιτύλου
Υποδιοίκηση Γυθείου
Από την επαρχία Λακεδαίμονος
Τα χωριά της Μάνης
• Η κατανομή των αριστείων κατά δήμους
Δήμος Αβίας
Δήμος Καρδαμύλης
Δήμος Λεύκτρου
Δήμος Οιτύλου
Δήμος Μέσσης
Δήμος Γυθείου
Δήμος Μαλευρίου
Δήμος Καρυουπόλεως
Δήμος Κολοκυνθίου
Δήμος Λαγίας
Δήμος Μελιτίνης
• Αγωνιστές αδιευκρίνιστης καταγωγής
• Μανιάτες Μέτοικοι
• Υπαξιωματικοί και στρατιώτες

CD ROM
Στο συνοδευτικό CD-ROM (1152 σελίδων) του βιβλίου «Αριστεία του 1821 σε Μανιάτες αγωνιστές», υπάρχουν έξι αρχεία από τη συλλογή του συγγραφέα, που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην αναζήτηση των λησμονημένων προγόνων μας:
Αρχείο 1ο: Γενικός αλφαβητικός αατάλογος όσων έλαβαν αρστείο
Αρχείο 2ο: Κατάλογος 1700 αγωνιστών χωρίς τόπο καταγωγής
Αρχείο 3ο: Οι εκλογές στη Μάνη μετά την 3η Σεπτεμβρίου 1843
Αρχείο 4ο: Εκλογικοί κατάλογοι της Μάνης των ετών 1844-1856
Αρχείο 5ο: Εκλογικοί κατάλογοι της Μάνης του έτους 1871
Αρχείο 6ο: Μανιάτες ένορκοι στα χρόνια του ΌθωναΈκδοση: Αδούλωτη Μάνη
Τιμή: 20,00€


Άλλα βιβλία από την κατηγορία: Έρευνα
Σελ. 2 από 2

ΙΑΤΡΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ 1838 - 1842

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ

ΒΕΝΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΙΧΑ ΜΑΝΗΣ - ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ (ΑΡΧΕΣ 18ου ΑΙΩΝΑ)

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΗΣ

Η ΑΝΔΡΟΥΒΙΣΤΑ - ΑΔΡΟΥΒΙΣΤΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΩ ΜΑΝΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΣ Β. ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
15ος - 19ος αιώνας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΗΣ

 
< προηγούμενη    1 2    επόμενη >