Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Βιβλιοπωλείο
Σχετικά
Επικοινωνία
Γενικές κατηγορίες
Βιβλία για τη Μάνη
Εξαντλημένα βιβλία για τη Μάνη
Ξενόγλωσσα βιβλία για τη Μάνη
Κατηγορίες Τίτλων
Αρχαιολογία
Διάφορα
Έρευνα
Θέατρο
Ιστορία
Λαογραφία
Λεύκωμα
Λογοτεχνία
Μαγειρική
Μελέτη
Μυθιστόρημα
Ποίηση
Ταξίδια - Οδοιπορικά
Cd
Κασσέτες
Σημαίες
Ταινίες Dvd
Αλφαβητική Λίστα
Τίτλων
Συγγραφέων
Αναζήτηση
Τίτλος
Συγγραφέας
 
Διάφορα
 

ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ
Η "καθ ημάς" Δεξιά

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ

ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ
Μία εισαγωγή

Δεν έχει σημασία αν είσαι μπροστά,
πίσω, ή πλάι.
Αρκεί να είσαι «αλλού».
Πιερ ΝτριέΛα Ροσέλ

Το πρόβλημα δεν είναι ότι είμαστε τρελοί,
το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε αρκετά τρελοί.
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ, ο συλλογικός τίτλος των δοκιμίων, αντικατοπτρίζει τη διάθεση αντίδρασης, αντίστασης και απόρριψης των όσων συμβαίνουν γύρω μας, στην θολή εποχή της κουλτούρας της πολτοποίησης, και των εθνοφυλετικών βούρκων που την χαρτογραφούν. Το δικαίωμα να είσαι «αλλού» και να νιώθεις «κάπως», είναι ταυτόχρονα προϋπόθεση επιβίωσης sine qua non («εκ των ων ουκ άνευ») μέσα σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό σύστημα που ρυθμίζεται από λίγους για να χειραγωγούν, ποδηγετούν, λοιδωρούν και χλευάζουν τους πολλούς.
Να είσαι «αλλού» σημαίνει να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, να μην αρκείσαι στη θέα που σου προσφέρει το παράθυρο του δωματίου που σου έχει παραχωρήσει ο μεγάλος ξενοδόχος, και αντ' αυτού να επιλέγεις να κατεβείς στο υπόγειο -underground - χρησιμοποιώντας τις σκάλες, και όχι το ασανσέρ, που σε εγκλωβίζει και δεν παρέχει την ευκαιρία να προσροφήσεις τα δρώμενα, μεταφέροντας σε «εν κλειστώ και παραβύστω», σε χρόνο μηδέν, από την μία εικονική πραγματικότητα στην άλλη. Στο σκοτεινό «Υπόγειο» των σαθρών θεμελίων της πολυπολιτισμικής πολυκατοικίας του πλανήτη Γη, στο άντρο των συνωμοτών και των «Δαιμονισμένων», παρέα με τον Αλιόσα και τα αδέρφια του, τους «Αδελφούς Καραμαζώφ», τον πρίγκιπα Μίσκιν -τον «Ηλίθιο»- και τονΡασκόλνικωφ, μέσα στην ατμόσφαιρα που εκκολάπτεται το «Έγκλημα και Τιμωρία», εκεί που κατοικούν οι
«Ταπεινοί και Καταφρονεμένοι» που διαμορφώνουν την «Ναρόντναγια Βόλια», την λαϊκή εθνική θέληση για ανατροπή ενός αδιαφανούς κατεστημένου, ενός υποθαλάσσιου «Κθούλου» που απλώνει τα πλοκάμια του προσπαθώντας να πνίξει τους «Εργάτες της θάλασσας». Αυτούς, που όντες «Αλιείς Μαργαριταριών», προσπαθούν να αναδυθούν στην επιφάνεια για να αντιμετωπίσουν τους «Εμπόρους των Εθνών».
Να είσαι «κάπως» σημαίνει να καλπάζεις στο «Ρίο Γκράντε», «Λύκος της στέπας» εσύ μοναχικός, «Ντέμιαν», «Σιντάρτα», ο «Άνθρωπος χωρίς ιδιότητες» μπερδεμένος σε ένα «Παιχνίδι με γυάλινες χάντρες», ο «Τροβατόρε» ενός miserere μπροστά στην «Πτώση του Οίκου των Ώσερ» ενώ «λαμπύριζαν τ' αστέρια».
Να είσαι «κάπως» σημαίνει να είσαι εσύ στην «Περιπλάνησή» σου, χωρίς μανδύα, χωρίς το «Σιδηρούν Προσωπείο» της καθημερινότητας,
«Φτερό στον άνεμο», εκεί στα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», «Μακριά από το αγριεμένο πλήθος», «Μικρός Πρίγκιπας» με τον «Μαγικό Αυλό», χωρίς «Περηφάνεια και Προκατάληψη», πάντα καθοδόν -unterwegs- προς το «Μαγικό Βουνό», εκεί όπου «Είναι και Χρόνος» (Sein und Zeit) συνθέτουν το σκηνικό για την «Γέννηση της Τραγωδίας» του Έρωτα και του Θανάτου, της τραγωδίας της ζωής και του επέκεινα. Είσαι ο «Δάσκαλος της Ξιφασκίας» ενάντια στον «Δάσκαλο (του Σκότους) και την Μαργαρίτα». Ορατός ενάντια στον Αόρατο. Και μόνος. Ο δια Χριστόν σαλός σε αναζήτηση του Κυρίου:

Και να που αναμένεται ο Θεός

Νάτος ο άνεμος
Εσβάλλει ένθεος και κρατερός
Και ξεσηκώνει τα βουνά
Και πάρευθυς συντρίβει τα πετρώματά τους.
Όμως στον άνεμο δεν ήταν ο Θεός

Και στο κατόπι τον ανέμου ο σεισμός
Όμως ούτε κι εκεί βρισκότανε ο Κύριος

Και στο κατόπι τον σεισμού η φωτιά
Ούτε κι εκεί ήτανε ο Θεός

Και στο κατόπι της φωτιάς
Θρόισμα αύρας ξωτικής λεπτής

Εκεί ήταν που ήτανε ο Θεός
Εκεί βρισκότανε ο Κύριος.

Σε τελευταία ανάλυση, να είσαι «αλλού και κάπως» σημαίνει να αφήνεσαι, «χαμένος στη μετάφραση» των κρυφών νοημάτων, να είσαι αυτό που πραγματικά είσαι: ένθεος και υπερβατικός. Σημαίνει να είσαι Εσύ.
«Αλλού και κάπως» είμαστε «εμείς», οι «παρανοϊκοί». Όμως ακόμη και αν «εμείς» είμαστε παρανοϊκοί, δεν σημαίνει ότι οι «άλλοι» δεν είναι εκεί και δεν μας επιβουλεύονται. Και ότι δεν χρειάζονται τον «Δάσκαλό» τους.

Χρίστος Γούδης Πρωτομαγιά 2009
Έκδοση: PATRIA
Τιμή: 18,00€


Άλλα βιβλία από την κατηγορία: Διάφορα
Σελ. 1 από 7

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ - ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


ΧΑΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΣ

ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ
Η "καθ ημάς" Δεξιά

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΚΑΛΚΕΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΩΝ/ΝΟΥ - ΠΑΥΣΑΝΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ 1910-2010
Το χρονικό μιας οικογένειας νομικών

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΟΥΧΟΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΟΒΙΒΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Δ. ΚΑΣΣΗΣ

 
< προηγούμενη    1 2 3 4 5 6 7    επόμενη >