Κεντρική σελίδα | Χάρτης ιστοτόπου
Βιβλιοπωλείο
Σχετικά
Επικοινωνία
Γενικές κατηγορίες
Βιβλία για τη Μάνη
Εξαντλημένα βιβλία για τη Μάνη
Ξενόγλωσσα βιβλία για τη Μάνη
Κατηγορίες Τίτλων
Αρχαιολογία
Διάφορα
Έρευνα
Θέατρο
Ιστορία
Λαογραφία
Λεύκωμα
Λογοτεχνία
Μαγειρική
Μελέτη
Μυθιστόρημα
Ποίηση
Ταξίδια - Οδοιπορικά
Cd
Κασσέτες
Σημαίες
Ταινίες Dvd
Αλφαβητική Λίστα
Τίτλων
Συγγραφέων
Αναζήτηση
Τίτλος
Συγγραφέας
 
Ιστορία
 

Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ

Συνοπτική περίληψη

Του σκοπού και περιεχομένου του βιβλίου,
«Ο ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ...».

Γράφοντας το βιβλίο αυτό καθόρισα από την αρχή ως κύριο μέλημά μου, να επικεντρώσω την εργασία μου επάνω στους λόγους και αντίλογους (δημηγορίες), που υπάρχουν στις αφηγήσεις του Θουκυδίδη και Ξενοφώντα και αποτελούν το πιο αξιόλογο μέρος αυτών και όχι να γράψω απλά, ένα ακόμα βιβλίο για τον Πελοποννησιακό πόλεμο (Π.π).
Για το λόγο αυτό, ο υπότιτλος του βιβλίου, θέλει τον Πελοποννησιακό πόλεμο:
«Μέσα από τους λόγους και αντίλογους διπλωματικών αντιπροσώπων και ηγητόρων των Πόλεων-Κρατών που ενεπλάκησαν» και ο κύριος σκοπός του περιεχομένου του βιβλίου αποβλέπει, στο να προσφέρει στους αναγνώστες του: Πέρα από τα ιστορικά και πνευματικά ωφελήματα, βαθιά αίσθηση και γνώση των διδαγμάτων της ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, στο βιβλίο αναλύονται και επεξηγούνται:
-Τα διαχρονικά μηνύματα και διδάγματα, που εκπέμπουν οι αφηγήσεις και οι λόγοι του Θουκυδίδη και Ξενοφώντα και αποτελούν αιώνιες αλήθειες, χρήσιμες σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ηγήτορες του παρόντος και του μέλλοντος.
-Μηνύματα, που μιλούν για τις συμπεριφορές των ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελληνικής γης και γύρω από αυτή, στα 27χρόνια του Π.π και που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό, την ομοιότητα προς τις ανθρώπινες συμπεριφορές όλων των εποχών αλλά και της εποχής μας, αφού στις εξελίξεις πρωταγωνιστής παραμένει πάντοτε «ο άνθρωπος», η φύση του οποίου δεν μεταβάλλεται με το πέρασμα των αιώνων.
-Μηνύματα, με τα οποία ο Θουκυδίδης απευθύνεται κυρίως στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγήτορες του παρόντος και του μέλλοντος, για να επιστήσει την προσοχή τους στο ότι, η ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα στους αιώνες και πως η χρησιμότητά της μεταφράζεται και σαν δυνατότητα σωστής εκτίμησης και πρόβλεψης των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων από τους ίδιους, η οποία τους βοηθά να λάβουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα και να δράσουν αποτελεσματικά, ώστε τα επερχόμενα γεγονότα να είναι τα επιθυμητά ή τα καλύτερα δυνατά.
-Μηνύματα, που βγαίνουν από πολεμικά γεγονότα, αλλά ορίζουν τους κανόνες συνεννόησης και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων, για να προλαμβάνονται κατά το δυνατόν, οι πόλεμοι, τα αυταρχικά καθεστώτα και οι εμφύλιες διαμάχες.
- Μηνύματα, που αν και έχουν γραφεί πριν 2300χρόνια περίπου, προσαρμόζονται με μεγάλη ακρίβεια στη σημερινή τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο, και επιβεβαιώνουν τους κανόνες του Θουκυδίδη στον πολιτικό και στρατιωτικό χειρισμό των συγκρούσεων, για το παρόν και το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα πλουτίζουν τις γνώσεις μας με σπουδαίες διδαχές πολεμικής τέχνης και τακτικής για τον κατά ξηρά και θάλασσα αγώνα, αλλά και με νουθεσίες πολιτικής σύνεσης και στρατηγικής.
Μέσα στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν, δέκα(10) επιμέρους βιβλία,
-8 του Θουκυδίδη και 2 του Ξενοφώντα- γραμμένα με γλαφυρότητα και με περιεχόμενο παρμένο από τις πιο γνήσιες ιστορικές πηγές μας, οι οποίες εξιστορούν τον Πελοποννησιακό πόλεμο, από την αρχή μέχρι το τέλος του. Περιέχονται επίσης 52 εξαίρετοι λόγοι, γνωστοί και ως δημηγορίες -46 του Θουκυδίδη και 6 του Ξενοφώντα-, που εκφωνήθηκαν από εξέχοντες τότε αρχηγούς Πόλεων-Κρατών, Βασιλείς, Στρατηγούς, Ναυάρχους και διπλωμάτες, σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές του φοβερού εκείνου πολέμου, μεταξύ των Ελλήνων.
Όλοι οι ως άνω λόγοι, αποτελούν μνημεία καλλιέπειας έκφρασης και ακαταμάχητων επιχειρημάτων. Μεταξύ αυτών είναι και ο γνωστός σε όλους «Επιτάφιος λόγος του Περικλέους» και δυο ακόμα μεγάλοι και σημαντικοί λόγοι του ίδιου του Περικλή.
Σε καθένα από τα δέκα επιμέρους βιβλία, υπάρχει πρόλογος, ο οποίος, μαζί, με τα σχόλια και συμπεράσματα του συγγραφέα, τα οποία αναπτύσσονται στο τέλος του κάθε βιβλίου, τους χάρτες, τις εικόνες και τις βιογραφίες, δίνουν στον αναγνώστη, ανάγλυφη την εικόνα των γεγονότων και των ανθρώπινων συμπεριφορών εκείνης της εποχής, σε σύγκριση με την εποχή μας.
ΤΕΛΟΣ, η όλη δομή του περιεχομένου του βιβλίου διευκολύνει τον αναγνώστη ν' αντιληφθεί εύκολα, τα πολύ σημαντικά για την εποχή μας μηνύματα του Θουκυδίδη και Ξενοφώντα, τα οποία: Ίσχυαν πάντοτε, ισχύουν και χρησιμεύουν σήμερα και θα χρησιμεύουν και στις επόμενες γενιές.

Αθήνα Απρίλιος 2010,
Ο Συγγραφέας
Ιωάννης Αρ. Μερτζάνης
Έκδοση: ΒΕΡΓΙΝΑ
Τιμή: 25,00€


Άλλα βιβλία από την κατηγορία: Ιστορία
Σελ. 1 από 10

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ"
Η Παναγία του Ταϋγέτου

ΝΕΛΛΗ ΛΑΓΑΚΟΥ

ΧΩΡΑ ΜΑΙΝΗΣ
Ασωμάτων τόπος

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΟΥΡΗΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ

 
< προηγούμενη    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10    επόμενη >